2 Soorten podologische analyses

Bij Podologie Ertvelde maken we verschillende analyses, afhankelijk van uw klacht of aandoening. De resultaten van deze analyses bewaren we in een persoonlijk dossier, samen met wat achtergrondinformatie over uw klacht of aandoening en uw persoonlijke gegevens. Zo kunnen we uw situatie goed opvolgen bij volgende afspraken en evaluaties.

Een volledige analyse bestaat uit 4 stappen. Hierbij bestuderen we uw situatie tot in detail, van klinisch onderzoek tot mechanische analyse, biomechanisch onderzoek en schoenadvies. Zo haalt u een maximum resultaat uit uw bezoek bij de podoloog.

In sommige gevallen zullen we een verkorte analyse of "screening" uitvoeren. In deze formule bent u sneller geholpen maar gaan we iets minder in detail. Een screening is vooral bestemd voor bedrijven en hun werknemers.


Gedetailleerde podologische analyse

Klinisch onderzoek 

Het klinisch onderzoek bestaat uit het bekijken van de patiënt als geheel, met de nadruk op het inspecteren en palperen van de pijnlijke zone om zo een beeld te kunnen vormen van de klacht.

Indien nodig wordt ook de beweeglijkheid en soepelheid van bepaalde gewrichten gecontroleerd, alsook de spierkracht en spierlengte ter hoogte van de onderste ledematen.

Biomechanisch onderzoek 

Het uitvoeren van specifieke hoekmetingen betreffende de stand, bewegingsmogelijkheid en mogelijke afwijkingen van de voet en/of het onderste lidmaat.

De metingen worden vanuit verschillende uitgangshoudingen uitgevoerd, om hierna een gang- / loopanalyse uit te voeren. 

De metingen hebben als uiteindelijk doel om biomechanische afwijkingen op een objectieve manier aan het licht te brengen en zodoende een mogelijke verklaring voor de aandoening of klacht te vinden.

Vanuit de biomechanische metingen kan de podoloog de correctie van de inlegzool berekenen.

Gang/loopanalyse 

Een ganganalyse dient om functionele en dynamische afwijkingen op te sporen. De patiënt stapt of loopt op de begane grond of op een loopband, ondertussen wordt dit gefilmd met 3 High Speed camera’s. Na de ganganalyse worden de beelden zorgvuldig bestudeerd en geanalyseerd met de 2D video analysis van Borginsole.

De resultaten van de ganganalyse worden in verband gebracht met de meetresultaten van het biomechanisch onderzoek: er wordt gezocht naar oorzaken en gevolgen van bepaalde afwijkingen en/of klachten.

Op basis hiervan kunnen verschillende behandelingsmogelijkheden besproken worden en in overleg met de patiënt kan de meest efficiënte behandeling opgestart worden.

Schoeninspectie

Aan elke patiënt wordt gevraagd een aantal schoenen mee te brengen: schoenen voor dagelijks gebruik, werkschoenen, sportschoenen,...

De schoenen worden geëvalueerd en er wordt schoenadvies gegeven in functie van de zooltherapie.


Verkorte podologische analyse

Men zal een aantal specifieke podologische testen en/of onderzoeken gaan uitvoeren om risicofactoren op te sporen of om een aanvullende diagnose te stellen. Meestal is een screening van preventieve aard.

Door het inspecteren van de stand van de voeten alsook door het bekijken van de huid en de nagels van de voeten kan de noodzaak van een specifieke podologische behandeling bepaald worden.

Belangrijk bericht

Heb je een afspraak op te Ertvelde?
Dan dien je rekening te houden met een omweg via Kluizen!

omweg kluizen